Svenska English Deutsch
     Start      Aktiviteter      Fiske      Boende      Priser      Kontakt / Hitta hit      Länkar
AktiviteterNationalparkens och Nedre Dalälvens unika naturvärden har skapats av älven och mötet mellan sydligt och nordligt i svensk natur. Inget annat område har så stor artrikedom av ryggradsdjur, det märks tydligt genom det rika fågellivet. Fiskgjusen är vanligare än i något annat område i Europa. Havsörn är en vanlig syn och området är berömt för sina ugglor och hackspettar. På våren är älven rastlokal för många flyttfåglar. Området erbjuder fantastiska möjligheter för alla vare sig man vill utforska vildmarken med kanot eller tillbringa dagen på badstranden.

För kroppen, knoppen och själen

Bada vid Dalälvens riviera.
Sandstränderna på 5 km erbjuder möjligheter att bada i enskildhet eller tillsammans med andra. Här finns också ett naturistbad. På stränderna finns vindskydd med grillplatser, bryggor och omklädningsrum.
Utforska Färnebofjärden med paddel eller motor
Med kanot eller motorbåt kan du göra spännande turer för att utforska naturen i nationalparken. Ta med matsäck och gör strandhugg på någon av de många öarna. Det finns vindskydd och eldplatser på fler ställen i nationalparken.
Till fots på Östahalvön
I Östa naturreservat finns fina vandringsleder genom mäktiga skogar på 2.5, 5 och 10 km. Lederna passerar exempelvis fågeltorn, stenåldersboplatser och de trolska Ingbo källor.
Spela minigolf på Älvåsa
Älvåsa sommarcafé erbjuder minigolf, fotbollsplan, lek, spel och vissa kvällar underhållning.Kanontips

Gysinge bruksmiljö är väl värd ett besök. Du vandrar på de gamla bruksgatorna och känner historiens vingslag mellan de gamla vita stenhusen. Här kan du se hur en del av det gamla brukssamhället såg ut under de 250 år då det hade sin storhetstid som ett av Sveriges största järnbruk. Besök den gamla brukshandeln där du får handla över disk. I forsarna intill finns goda fiskemöjligheter, här fiskas harr och öring. Inom området finns både restaurang och café.

Gårdsjö Älgpark är en spännande och intressant upplevelse. Åk med traktor och vagn ut i älghägnet och kom nära de imponerande älgarna. Under den guidade turen får du reda på allt du vill veta om älgar och hur de lever. Här finns tomtemuseum och café med souvenirshop.

Sala silvergruva - ett äventyr på 155 meters djup. Sala Silvergruva är en av världens bäst bevarade gruvmiljöer. Här möts du av mörka ringlande gruvgångar, storslagna bergsalar och magiska sjöar. De duktiga guiderna berättar om en lång och spännande industrihistoria. Sala Silvergruva var under minst 400 år Sveriges största och viktigaste producent av silver.


Tärnsjö Hantverksbutik och Turistinformation erbjuder ortstypisk hemslöjd med specialiteter inom trä, flätning, läder och textil. Tärnsjö är känt för sitt garveri med sadelmakeriskola.

Olof Kransmuséet som ligger i stationshuset i Tärnsjö ger en bra inblick i historien om utvandringen på 1840-talet från Tärnsjöområdet till USA. Nästan 200 personer följde Erik Jansson av religiösa skäl. De bildade Bishophill i Illinois. Krans naivistiska målningar är viktiga historiska dokument som skildrar invandrarnas liv i USA.

Nybyggarland är en gård som visar lantbruksmiljö från äldre tider. Här får du se hur man levde och arbetade förr. Byggnaderna är tidstypiskt inredda och här träffar du bondfolket i färd med att utföra sina sysslor med redskap och maskiner från en svunnen tid.
Gårdsjö Älgpark